BAHAN SUP
UNTUK DIBUAT STOK
1 kg daging
lembu - dipotong kiub besar-besar
2 - 3 inci
halia - dipotong nipis
1 ulas
bawang besar
Garam
secukup rasa
Rebus daging
bersama semua bahan-bahan lain sehingga lembut dan empuk. Asingkan daging.
Simpan 3 - 4 cawan air untuk stok nasi. Baki stok boleh dicampur lagi air untuk
dijadikan sup untuk dihidangkan bersama nasi.
BAHAN-BAHAN
NASI
1 batang
kulit kayu manis
2 bunga
lawang
2 biji buah
pelaga
2 sudu besar
pes tomato puri
1 bungkus
kecil rempah sup - atau kalau jumpa rempah nasi daging segera, boleh je guna
1 sudu besar
rempah kurma
3 sudu besar
minyak sapi
2 sudu besar
minyak
4 1/2 cawan
beras siam
4 - 5 cawan
air rebusan daging - atau lebih terpulang ikut beras yang kita guna
1 cawan susu
sejat
2 - 3 helai
daun pandan - disimpul
1 sudu besar
rempah sup
BAHAN KISAR
BAHAN KISAR
5 ulas
bawang merah
2 ulas
bawang putih
3 - 4 inci
halia
Kisar
sehingga halus
Cuci beras dan tapis airnya didalam penapis.
Cuci beras dan tapis airnya didalam penapis.
Panaskan
minyak dan cairkan minyak sapi. Tumis daun pandan, kulit kayu manis, bunga
lawang dan buah pelaga kemudian masukkan bahan kisar dan serbuk rempah sup
bersama rempah kurma. Tumis sehingga naik baunya.
Masukkan air
rebusan daging dan susu sejat bersama tomato puri dan kacau rata, biar sehingga mendidih, kemudian masukkan
beras dan daging yang telah direbus.
Masak seperti masak nasi biasa sehingga kering airnya..
No comments:
Post a Comment