Thursday, March 23, 2017

RESEPI NASI DAGING KEDAH


BAHAN SUP UNTUK DIBUAT STOK

1 kg daging lembu - dipotong kiub besar-besar
2 - 3 inci halia - dipotong nipis
1 ulas bawang besar
Garam secukup rasa

Rebus daging bersama semua bahan-bahan lain sehingga lembut dan empuk. Asingkan daging. Simpan 3 - 4 cawan air untuk stok nasi. Baki stok boleh dicampur lagi air untuk dijadikan sup untuk dihidangkan bersama nasi.

BAHAN-BAHAN NASI

1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 sudu besar pes tomato puri
1 bungkus kecil rempah sup - atau kalau jumpa rempah nasi daging segera, boleh je guna
1 sudu besar rempah kurma
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak
4 1/2 cawan beras siam
4 - 5 cawan air rebusan daging - atau lebih terpulang ikut beras yang kita guna
1 cawan susu sejat
2 - 3 helai daun pandan - disimpul
1 sudu besar rempah sup 

BAHAN KISAR 

5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih 
3 - 4 inci halia
Kisar sehingga halus

Cuci beras dan tapis airnya didalam penapis.

Panaskan minyak dan cairkan minyak sapi. Tumis daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga kemudian masukkan bahan kisar dan serbuk rempah sup bersama rempah kurma. Tumis sehingga naik baunya.

Masukkan air rebusan daging dan susu sejat bersama tomato puri dan kacau rata,  biar sehingga mendidih, kemudian masukkan beras dan daging yang telah direbus.

Masak seperti masak nasi biasa sehingga kering airnya..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...