Friday, May 13, 2016

KERANA DOA SEORANG IBU KEPADA ANAKNYA TIADA HIJAB..Sesungguhnya doa seorang ibu terhadap anaknya dikatakan adalah doa tanpa hijab di hadapan Allah.. sebab itulah kalau kita dengan bahawa doa seorang ibu mudah menembusi langit sehingga doa seorang ibu yang dipanjatkan untuk anaknya amat mudah dikabulkan.

Mungkin sebahagian kita tidak sedar akan kehebatan doa seorang ibu ini yang dikabulkan tanpa kita sedari.

Cerita yang dikongsikan ini sungguh menyayat hati. Kata2 yang tidak disangka akan menjadi 'doa' diangkat oleh Allah sehingga menimbulkan penyesalan yang tidak terhingga buat si ibu. Semoga ia menjadi iktibar supaya kita lebih berhati2 untuk menuturkan kata2 terutamanya ketika marah! 

Jom kita baca.

Pada suatu hari, saya sedang membersihkan rumah tiba2 anak lelaki saya yg masih kecil berlari ke arah saya, tanpa sengaja terlanggar satu pasu bunga yang dibuat daripada kaca.. pecah hancur berderai!

Saya benar2 marah ketika itu. Kerana pasu itu amat mahal harganya. Hadiah dari ibu saya yg amat saya sayangi.. maka saya menjaganya bagai menatang minyak yang penuh.

Saya amat marah tanpa disedari saya telah melontarkan kata2, "Semoga kamu ditimpa dinding bangunan dan tulang belulangmu hancur!”

Tahun demi tahun berlalu, anak lelaki saya telah membesar. Saya juga telah lupa akan doa itu. Saya pun tidak menanggapnya penting dan saya tidak tahu bahawa doa itu telah naik ke atas langit!

Anak lelaki saya dan adik2nya yang lain sedang membesar. Dia anak sulong yang paling saya sayangi dari anak2 saya yang lain. Dialah anak yang rajin dan pandai menghormati saya dan berbakti kepada saya dibandingkan adik2nya yang lain.

Kini dia telah bekerja menjadi seorang Jurutera yg berjaya. Tidak lama lagi dia akan berkahwin. Tak sabar rasanya saya nak menimang cucu.

.. Ayahnya ada sebuah bangunan gudang yang telah uzur dan ingin dibuat baik pulih. Maka pergilah anak saya bersama ayahnya ke gudang itu. Para pekerja sudah bersiap2 untuk merobohkan satu dinding yang sudah terlalu usang.

Sedang mereka melakukan kerja penyediaan 'renovation' anak saya pergi ke belakang bangunan tersebut tanpa pengetahuan sesiapa pun. 

Maka kerja2 utk meruntuhkan dinding itu dilakukan oleh para pekerja suami tanpa mengetahui bahawa anak saya ada di belakang dinding tersebut.. dan dengann tidak semena2 dinding bangunan itu terjatuh menimpanya.

Kendengaran suara berteriak di dalam runtuhan tersebut sehinggalah suaranya tak kerdengaaran lagi. Semua pekerja berhenti. Hairan suara siapa?! Mereka berlari ke arah runtuhan itu. Mereka mengangkat dinding yang menghimpit anak saya itu dengan susah payah lalu segera memanggil bomba dan ambulans.

Mereka tidak boleh mengangkat badan anak saya. Ia remuk seperti kaca yang jatuh.. pecah berkeping2. Mereka mengangkat badannya yang hancur dengan berhati2 dan segera membawanya ke Hospital Unit Kecemasan untuk pertolongan lebih lanjut.

Ketika ayahnya menghubungi saya untuk mengkhabarkan hal itu, seakan2 Allah menghadirkan kembali apa yang telah saya doakan untuknya semasa ia kecil dahulu.. 

Saya menangis hingga jatuh pengsan. Ketika sedar saya berada di Hospital dan saya meminta untuk melihat keadaan anak saya. Ketika melihatnya, seakan2 saya mendengar suara Tuhan berkata, “Ini doa kamu kan?! Sudah Aku kabulkan setelah sekian lama engkau berdoa dan sekarang Aku akan mengambilnya!" Ketika itu jantung saya seakan berhenti berdetik. Anak saya menghembuskan nafasnya yg terakhir. 

Saya berteriak dan menangis sambil berkata, “Jangan pergi nak!” 

“Andai kata ia masih hidup.. tidak mengapalah jika dia nak hancurkan semua perabot di dalam rumahku! Asalkan aku tidak kehilangannya Ya Allah!”

Seandainya lidah ini idak mendoakannya 25 tahun yang lalu..

Andainya..  Andainya.. Andainya… tetapi kalimat ‘Andainya’ ini tidak berguna lagi waktu ini..

SEKIAN.

Pesanan kepada para ibu: Jangan terburu2 mendoakan anakmu ketika kamu sedang marah. Berlindunglah kepada Allah dari godaan syaitan. Jika kamu ingin memukulnya, pukul saja tapi jangan mendoakannya macam2 sehingga kalian akan menyesal seperti saya!

Saya menuliskan ini dengan airmata yang membanjir..

"Aku rela rohku pun turut bersamamu hingga aku bisa beristirahat dari kepedihan yang aku rasakan sepeninggalanmu." 

Sebuah kisah benar! 

Tolong sebarkan kepada seluruh wanita. Doa itu akan terjawab walau sekian lama. Tunggu lah! Allah pasti akan mengkabulkanya!

Oleh itu berdoalah yang baik2 untuk semua anak2mu..

Bila Cikgu Emmet Menulis

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...