Monday, December 21, 2015

MIMPI BERTEMU RASULULLAH - KENYATAAN YANG PASTI


Rasulullah SAW bersabda maksudnya: "Barangsiapa yang telah melihatku di dalam tidurnya [mimpi].. maka ia sesungguhnya dia telah melihatku kerana syaitan tidak [mampu] menyerupai gambaranku."

Mimpi bertemu Baginda SAW dalam apa keadaan sekalipun adalah dikira sebagai mimpi yang benar kerana ia adalah sabit dan sah diperakui oleh Rasulullah SAW.

.. tidak disyaratkan orang yang bermimpi itu mendapat pengetahuan bahawa yang dilihat ialah Rasulullah SAW dengan mendengar pengakuan oleh Rasulullah SAW sendiri. Apa yang menjadi syarat ialah semata-mata sedar dan tahu bahawa orang yang dilihatnya itu ialah Rasulullah SAW..

Kadangkala seseorang tidak perlu diberitahu siapa orang yang di hadapannya.. walaupun dia tidak pernah bertemu secara langsung sebelum ini. Ini kerana makrifat atau pengetahuannya tentang orang yang di hadapannya telah sedia ada dalam benak fikirannya..

Mimpi bertemu Rasulullah adalah nikmat yang Allah berikan kepada mereka yang terpilih. Ada kalanya mereka memperbanyakkan selawat dan salam serta ketaatan yang sempurna.

Mimpi itu memiliki etika tersendiri hanya difahami pelakunya. Hal itu adalah rahsia antara seorang hamba dengan Tuhannya. Mimpi itu adalah nikmat yang diberikan Allah kepada sesiapa yang dikehendaki daripada hamba-hambaNya.

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Apabila zaman sudah dekat maka tidak ada mimpi seorang Muslim yang bohong."

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...