.. hanya di Melaka. Hehehe..
Menu WAJIB kirim setiap kali adik yg stay di Melaka balik kampung.. |
PADA zaman dahulu banyak pantang larang yang perlu dipatuhi dalam proses pembuatan pencuci mulut.. tapai. Antaranya si pembuat tidak boleh makan sirih atau mendekatkan diri dengan benda-benda yang berwarna merah. Mengikut kepercayaan, jika pantang larang itu diingkari, tapai yang berwarna putih itu akan berubah warnanya menjadi merah dan rasanya kurang enak. Kepercayaan itu juga termasuklah si pembuat tapai tidak boleh makan makanan yang masam ketika membungkus kerana ia akan menyebabkan rasa tapai berubah menjadi masam.
Hari ini, tapai yang dianggap sebagai makanan tradisional bukan hanya
dihidangkan pada majlis-majlis keraian di kampung-kampung bahkan ia
juga dihidangkan di kebanyakan hotel bertaraf lima bintang.
Perniagaan tapai pulut Sarimah misalnya, turut mematuhi beberapa banyak pantang larang ketika proses pembuatan tapai. Tampil dengan slogan iaitu Anda Akan Menjadi Penggemar Sejati,
tapai pulut Sarimah menawarkan tiga perisa tapai yang berbeza. Tapai
yang terbahagi kepada tiga jenis perisa itu terdiri daripada perisa
pandan dengan pembalutnya berwarna hijau, perisa ros berwarna merah dan
warna semula jadi untuk perisa asli.
“Idea untuk menghasilkan tapai tiga perisa ini adalah hasil
perbincangan bersama isteri, Sarimah Rashid, 38, yang mahukan kelainan
berbanding tapai-tapai yang sedia ada di pasaran.” kata pemilik
perusahaan dan pengawetan tapai pulut Sarimah, Abdul Aziz Jais, 52,
ketika ditemui baru-baru ini. Menurut Abdul Aziz, pembuatan tapai menuntut ketelitian yang tinggi
bagi mengekalkan rasa manisnya.
Cara membuat tapai pulut ialah pulut
perlu dicuci bersih dan direndam semalaman. Selepas itu pulut tersebut dikukus selama satu jam. Semasa dikukus, pulut perlu direnjis dengan air supaya ia cepat masak. Selepas hampir satu jam, pulut tersebut diletakkan di atas troli beralaskan plastik pada suhu 35 darjah Celsius. Pada suhu yang disifatkan sebagai suam-suam itu, taburkan ragi di
atas pulut. Pulut tersebut kemudiannya sedia dibungkus dengan kertas
dan ditimbang untuk dimasukkan ke dalam kotak.
“Kami lebih selesa menggunakan plastik sebagai alas dan dibalut dengan kertas warna mengikut perisa. Bungkusan-bungkusan pulut itu dimasukkan ke dalam kotak dan sedia untuk dijual.” katanya.
Ujar Abdul Aziz, walaupun tiada pantang larang tertentu dalam
pembuatan tapai pulutnya, tidak bermakna dia tidak mengamalkan pantang
larang orang dulu-dulu. “Apa yang paling penting dalam proses pembuatan tapai pulut ialah
kebersihan dan cara kerja yang teliti kerana tapai pulut ini boleh
dikatakan sebagai makanan yang sangat sensitif kepada si pembuatnya.”
katanya.
Selepas empat tahun mencuba, membuat dan menjalankan perniagaan
menjual tapai perisa asli dan pandan, Abdul Aziz dan isteri merasakan
mereka perlu mencuba sesuatu yang baru bagi menarik perhatian orang
ramai. Tambahnya, sebelum ini tapai aiskrim dan tapai ubi selalu menjadi
sebutan. Orang ramai hanya dapat merasa dua perisa tersebut selain
daripada perisa asli dan pandan. Bagi memberi kelainan kepada penggemar tapai, Abdul Aziz, isteri dan
pekerjanya bersetuju untuk mencipta perisa baru iaitu tapai pulut ros.
Apakah keistimewaan tapai pulut Sarimah berperisa ros?!
Selain rasa yang manis, tapai pulut itu juga berbeza daripada
tapai-tapai yang lain. Bahkan, tapai perisa tersebut juga mendapat
permintaan yang tinggi khususnya untuk majlis-majlis keraian.
Kepada mereka yang ingin membuat tempahan bolehlah menghubungi talian 06-3853 041 atau terus ke Lot 2635, Kampung Air Hitam Pantai, Tanjung Bidara, Masjid Tanah, Melaka.
No comments:
Post a Comment