Tuesday, December 10, 2013

KENAPA LELAKI TIDAK BOLEH MEMAKAI EMAS?!


Zarah yg wujud dlm emas mampu menembus ke dalam kulit melalui pori2 dan masuk ke dalam darah manusia. Jika seorang manusia mengenakan emas dalam jumlah tertentu dan dalam jangka waktu yang lama, maka kesannya di dalam darah dan urine akan mengandung atom atau zarah emas dalam kadar yang melebihi batas [dikenal dengan sebutan migrasi emas].

Dan apabila ini terjadi dalam jangka waktu yang lama, maka akan mengakibatkan penyakit Alzheimer. Ini adalah kerana zarah emas yg tidak di buang dalam jangka waktu yang lama dalam darah ini akan sampai ke otak dan memicu penyakit Alzheimer.

Alzheimer adalah suatu penyakit di mana orang tersebut kehilangan semua kemampuan mental dan fisik serta menyebabkan kembali seperti anak kecil. Alzheimer bukan penuaan normal tetapi merupakan penuaan paksaan atau terpaksa. Antara yang terkena penyakit Alzheimer adalah Charles Bronson, Ralph Waldo Emerson, Ronald Reagan dan Sugar Ray Robinson.

Akan tetapi mengapa Islam membolehkan WANITA untuk mengenakan emas?!

Jawapannya adalah...

"Wanita tidak menderita masalah ini karena setiap bulan, partikel berbahaya tersebut keluar dari tubuh wanita melalui menstruasi." itulah sebabnya Islam mengharamkan lelaki memakai emas dan membolehkan wanita memakai perhiasan emas.

Itulah juga antara sebab agama Islam melarang kaum lelaki memakai emas, ternyata hal ini telah diketahui Nabi Muhammad lebih 1,400 tahun yang lalu padahal beliau tidak pernah belajar ilmu sains.

Dalam satu hadis nabi SAW telah melarang kaum lelaki memakai emas walaupun cincin yg kecil.

Al-Bukhari dan Muslim masing2 dari Al-Bara' bin Azib RA bahawa ketika Nabi SAW melihat seorang lelaki memakai cincin emas di tangannya, maka beliau memintanya supaya menanggalkan cincin tersebut. Wallahua'lam...
[HR. Bukhori dan Muslim].

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...