Friday, October 25, 2013

POKOK HIASAN YANG BERACUN!


Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. 

Jika anda sayangkan anak2 dan keluarga anda, musnahkan pokok hiasan ini dgn segera. Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak di ruang tamu atau di tempat letak kereta, pastikan selepas membaca posting ini segera pindahkan pokok ini ke tempat yang jauh dari anak2 anda.

Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda menggigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak2 dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak2 yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa2 mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak di ruang tamu atau di tempat letak kereta akan membawa padah.

Kesan apabila menggigit daun beracun... lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran2 dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat2 dan sekolah2 sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya, Rwanda dan Uganda . Senang tumbuh di iklim negara ini. Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam...

The name of this plant is Dumb Cane
Botanical name: Dieffenbachia
Family: Araceae
Malay Name: Pisang Tanah
 

1 comment:

ummu hannan said...

mohon share info ye..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...