BAHAN-BAHAN
- 6 keping roti
- 2 cawan susu segar Marigold HL atau susu sejat Marigold
- 1/2 cawan gula
- 2 biji telur ayam
- 4 sudu besar mentega
- 1 sudu kecil esen vanila
- Kismis atau prune secukupnya
BAHAN-BAHAN UNTUK SOS KASTAD
- 400ml susu segar Marigold HL atau susu sejat Marigold
- 2 sudu besar kastad
- 1 1/2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil esen vanilla
CARA-CARA MEMBUAT PUDING ROTI
- Carik-carikkan 6 keping roti ke dalam bekas
- Cairkan mentega dan tuang mentega itu ke atas roti yang telah dicarikkan
- Pecahkan telur bersama-sama susu dan gula ke dalam bekas yang lain
- Pukul sehingga gula hancur. Boleh masukkan esen vanilla jika ada
- Tabur kismis jika ada ke dlm loyang dan seterusnya tuang bahan-bahan yang dipukul
- Bakar pada suhu 175 celsius sehingga emas kekuningan [lebih kurang 35 minit]
CARA-CARA MEMBUAT SOS KASTAD
- Campurkan semua bahan - susu, kastad, gula perang dan esen vanilla
- Kacau sehingga tepung sebati [tidak berketul] dan gula hancur
- Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa
- Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak
No comments:
Post a Comment