Wednesday, December 4, 2013

FILEM USTAZ MU TUNGGU AKU DATANG!


Filem Ustaz Mu Tunggu Aku Datang [UMTAD] telah berada di pawagam bermula 28 November lalu dan baru-baru ini timbul isu-isu berkaitan filem ini dan MiG terpanggil untuk menjawab beberapa isu supaya tak timbul sebarang spekulasi di masa akan datang.

1. Bayaran Ustaz Azhar Idrus Bayaran yang diberi berpatutan mengikut nama Ustaz Azhar Idrus itu sendiri. Kami ingin memasukkan seberapa tinggi nilai komersial yang boleh di dalam filem Ustaz Mu Tunggu Aku Datang dan bukan kesalahan Ustaz Azhar Idrus untuk menerima bayaran tersebut kerana ianya adalah setimpal dengan imej Ustaz Azhar Idrus yg mampu memberi aura kepada filem tersebut dan ternyata aura tersebut ada dalam filem Ustaz Mu Tunggu Aku Datang. Sebagai bukti 4 hari filem Ustaz Mu Tunggu aku Datang ditayangkan, ianya telah berjaya mengutip RM1.4 juta.

2. Filem Ustaz Mu Tunggu Aku Datang menjadi bahan politik. Isu ini adalah sensitif jika dibincangkan. Namun sewaktu menjalankan pengambaran, tak terlintas oleh kami bahawa filem ini dibuat untuk mana-mana pihak. Ia hanya dakwah untuk semua.

3. Komedi di dalam Dakwah. Komedi adalah satu elemen yg boleh menarik mnat semua orang. Semua suka komedi dan ketawa. Kami yakin Ustaz Azhar Idrus adalah calon yang sesuai berdasarkan imej beliau yang berdakwah secara santai. Bayangkan jika filem dakwah ini disampaikan secara seram/aksi, bukan mudah untuk para penonton menerima dakwah & mesej yang ingin disampaikan. Komedi juga subjektif bagi setiap individu. Ada yang komedi ringan pun dah gelak macam bumbung nak jatuh tapi ada pula yang buat lawak sampai bumbung jatuhpun takkan gelak. Apa yang penting ialah mesej yang disampaikan dapat diterima oleh para penonton.

4. Serangan peribadi kepada Ustaz Azhar Idrus. Tindakan yang tak wajar diluahkan di media sosial. Ustaz Azhar Idrus adalah seorang ustaz yang menyampaikan ilmu agama. Sekiranya kita tak suka pada peribadi dan perwatakan ustaz pun, tak sepatutnya kita cakap camtu. Kami anggap ni satu serangan peribadi kepada ustaz. Namun satu keperibadian yang tinggi pada Ustaz Azhar Idrus yang patut dipuji apabila tidak membalas balik apa yang dikatakan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Biarpun pertama kali muncul di layar perak, pujian wajar diberikan kepada bakat program Raja Lawak, Shiro yang menghidupkan filem Ustaz Mu Tunggu Aku Datang [UMTAD]. 

 

Tanpa perlu mimik muka berlebihan seperti kebanyakan pelawak, Ajak dan gandingannya, Shahrol mampu menggeletek perasaan penonton dengan dialog spontan dan bahasa tubuh masing-masing.

Nyata pasangan duo ini ‘memberi’ seperti yang dimahukan pengarahnya, Pierre Andre yang mensasarkan filem dakwah ini memberi pengajaran kepada khalayak dan menghiburkan.

Malah, akui sutradara muda ini, biarpun judul serta hebahan awal menjurus kepada pembabitan Ustaz Azhar Idrus yang menjadi subjek pencarian dua watak utamanya, Muiz [lakonan Ajak] dan Dadu [lakonan Shahrol], tumpuan filem ini sebenarnya berbeza. Ia menceritakan kisah pengembaraan Muiz dan Dadu menuju ke lokasi ceramah pendakwah terbabit.

"Muiz dan Dadu mahu mencari Ustaz Azhar yang mereka kagumi. Tanpa wang, mereka menempuh pelbagai cabaran hingga akhirnya bertemu idola yang membuka hati mereka untuk lebih dekat kepadaNYA."

Menurut Pierre Andre lagi:

"Misi saya hanya satu, mahu anak muda kembali ke tiang agama iaitu solat. Ini kerana sembahyang asas segala-galanya. Kami bertuah kerana Ustaz Azhar bersetuju tampil sebagai dirinya sendiri!"


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...