Wednesday, October 23, 2013

RAHSIA CANTIK DENGAN COKLAT


Coklat bukan saja enak dimakan, malah ia dikatakan boleh menjadi makanan untuk meredakan tekanan. Bukan itu sahaja, coklat juga memiliki banyak manfaat lainnya termasuklah untuk kesihatan. Namun satu manfaat yang mungkin ramai wanita suka ialah coklat mampu membantu menambahkan kecantikan diri. Antaranya:

■  Berfungsi untuk menjaga kelembutan kulit
■  Kulit sentiasa lembap dan segar
■  Menegang dan menghaluskan kulit
■  Melambatkan proses penuaan pada kulit
■  Mencegah kedutan pada wajah

Ketahui lebih lanjut bagaimana menggunakan coklat sebagai rutin menjaga kecantikan seharian!

Pelembut Kulit
Kandungan utama yang terdapat dalam coklat iaitu mentega serta koko mampu menjadikan kulit lebih halus, lembut dan tampak segar sentiasa. Bukan itu sahaja, ia ternyata bahan kecantikan yang sangat baik dan banyak digunakan dalam rawatan penjagaan kecantikan untuk melembapkan kulit kerana ia ialah pelembap semula jadi yang luar biasa hingga menjadikan kulit kamu sentiasa lembut.

Melambatkan Kedutan
Antioksidan yang terdapat dalam coklat membantu untuk mengelak dan mencegah radikal bebas daripada merosakkan sel-sel kulit.Bukan itu sahaja, kandungan catechin merupakan antioksidan kuat yang dapat mencegah penuaan. Ternyata coklat mampu mencegah kedutan, melindungi kulit serta menjadikan kulit bercahaya dan awet muda.

Mengurangkan Parut
Lemak coklat atau cocoa butter yang terkandung dalam coklat mempunyai keupayaan untuk mengurangkan garis-garis halus, mengurangkan bekas parut dan stretch mark.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...