Thursday, October 24, 2013

KHASIAT EPAL HIJAU


Tidak ramai yang tahu tentang khasiat memakan buah epal hijau ini. Kebiasaannya tertumpu kepada epal merah kerana rasanya yang lebih manis berbanding hijau sedikit masam. 

Mengunyah sebiji epal atau meminum jusnya setiap hari sudah cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolesterol dalam badan. Kajian menunjukkan epal mengandungi elemen kesihatan phytonutrient yang boleh melambatkan pengoksidan kolesterol yang tidak baik.

Berikut ialah kelebihan dan khasiat epal hijau yang perlu kita ketahui:

■  Membantu mencegah pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.
■  Mengurangkan risiko penyakit jantung.
■  Membantu kesihatan membran paru-paru.
■  Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia [boron] pada mineral tulang.
■  Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
■  Membantu mengekalkan berat badan.
■  Mengurangkan tekanan penyakit asma.
■  Mengurangkan risiko barah.
■ Adalah digalakkan untuk memakan epal bersama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.
■ Untuk mereka yang mempunyai masalah sembelit atau sistem penghadaman, kisarkan epal hijau dengan saleri dan minum setiap pagi sebelum sarapan. Amalan ini dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan. Zat masam epal hijau sememangnya merupakan pembersih tubuh yang sangat baik.
■  Untuk kesegaran kulit wajah pula, potong epal hijau dan rendamkan seketika dalam air batu selama 5 minit. Kemudian letakkan hirisan epal hijau tersebut di atas muka dan biarkan selama 15 minit. Pasti anda dapat rasakan kesegarannya dan jika diamalkan selalu boleh melicinkan kulit muka.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...