BAHAN-BAHAN
UNTUK DOH PASTRI
250gm butter
80gm icing sugar
2 biji telur
440gm tepung gandum
1 teaspn esen vanila
2 biji telur
440gm tepung gandum
1 teaspn esen vanila
KAEDAH PENYEDIAAN
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.
FILLING
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg
BLUEBERRY FILLING
1. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
2. Pipekan cheese dlm pastry dan sudukan 1/4 sudu kecil blueberry. Buat corak ikut suka.
3. Bakar 180C dalam 5-10minit.
FILLING
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg
BLUEBERRY FILLING
1. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
2. Pipekan cheese dlm pastry dan sudukan 1/4 sudu kecil blueberry. Buat corak ikut suka.
3. Bakar 180C dalam 5-10minit.
Angkat.
No comments:
Post a Comment