Golongan
LELAKI yang
makan 20 gram kacang soya setiap hari selama dua minggu mengundang risiko
mengalami penurunan paras hormon testosteron. Malah mereka juga akan mengalami
peningkatan paras hormon kortisol.
Kombinasi penurunan paras testosteron dan peningkatan paras kortisol ini
mendedahkan seseorang kepada pembentukan pelbagai penyakit. Penemuan tersebut
berdasarkan kajian saintis dari University of Connecticut yang membandingkan
kesan pengambilan protein kacang soya dan protein dadih susu [whey] terhadap
proses pengembalian dan tumbesaran otot.
Kajian berbentuk rawak dan plasebo terkawal bersilang [randomized,
placebo-controlled crossover] yang dilaporkan dalam Journal of the American
College of Nutrition [JACN] menunjukkan kesan pengambilan suplemen soya kepada
testosteron, kortisol dan paras hormon seks lekatan globulin [SHBG, sex
hormone-binding globulin] pada lelaki yang menjalankan senaman dan latihan
berhalangan [resistance exercise]. Saintis membandingkan kesan itu dengan mereka
yang mengambil suplemen dadih susu.
FENOMENA KEPEREMPUANAN
Dalam kajian tersebut hormon 10 lelaki berusia awal 20an diarahkan hanya
mengambil suplemen berdasarkan jenis yang dirancang. Subjek kajian dibahagikan
tiga kumpulan iaitu mengambil protein dadih susu; mengambil protein soya dan
mengambil plasebo maltodextrin.
Setiap subjek kajian diarahkan mengambil 20 gram suplemen seperti dirancang
untuk dua minggu. Mereka kemudian diarah untuk menjalankan enam set cangkungan
berhalangan berat yang melebihi 80 peratus keupayaan daya angkatan mereka. Pada
penghujung hari ke 14, penyelidik mengambil profil hormon daripada setiap
subjek dan seterusnya menjalankan perbandingan.
Mereka mendapati setiap subjek kajian yang mengambil protein kacang soya
mengalami penurunan paras testosteron dan pada masa sama mengalami peningkatan
paras kortisol. Kombinasi penurunan paras testosteron dan peningkatan kortisol
mendedahkan diri mereka kepada peningkatan berat badan serta meningkatkan
risiko untuk mengalami pelbagai penyakit.
Fenomena ‘keperempuanan’ [feminization phenomenon] memang boleh berlaku kepada
lelaki jika mereka mengalami paras testosteron rendah dan pada sama paras
kortisol tinggi. Lelaki yang mengalami fenomena tersebut akan mengalami sifat
fizikal orang perempuan iaitu pertumbuhan puting payu daya, pembesaran payu
dara dan hot flashes.
Pada masa sama mereka juga boleh mengalami masalah kesihatan seperti tulang
menjadi rapuh, fungsi tiroid terganggu, masalah tidur, fungsi seks terganggu
dan masalah reproduktif.
Penemuan utama saintis tersebut ialah pengambilan suplemen protein kacang soya
selama 14 hari menyebabkan paras testosteron darah berkurangan. Protein dadih
susu pula mempengaruhi pengeluaran kortisol selepas seseorang menjalani senaman
berhalangan dengan cara menghalang peningkatannya.
Dengan kata lain, protein kacang soya bukanlah bahan sesuai diambil oleh mereka
yang melakukan latihan jenis berat bagi mengembalikan dan membesarkan otot.
Protein kacang soya dikatakan memiliki kekurangan dari segi profil asid amino
untuk membina otot.
Ini jelas menyebabkan seorang lelaki mengalami kekurangan kemaskulinan seperti
kehilangan sifat dan imej kelelakian. Penulis pernah diberitahu seseorang
mengenai kanak-kanak yang sering mengambil produk berasaskan kacang soya secara
berpanjangan boleh menyebabkan mereka menjadi ‘lembut’. Maksud lembut di sini
ialah kelakuan dan tindak-tanduk kanak-kanak itu lebih keperempuanan. Penulis
hanya tersenyum dan menganggapnya hanya gurauan.
Namun pada masa sama penulis tahu kacang soya kaya dengan bahan kimia yang
dikenali sebagai xenoestrogen. Xenoestrogen ialah bahan kimia yang boleh
melekap pada reseptor estrogen dalam tubuh manusia. Struktur kimia xenoestrogen
tidak serupa dengan struktur kimia estrogen. Selain kacang soya, bahan
diperbuat daripada pelbagai jenis plastik dikatakan bertindak sebagai
xenoestrogen.
Pada zaman moden ini boleh dikatakan setiap hari kita terdedah kepada bahan
plastik terutama dalam bentuk bungkusan makanan. Air berasid dan panas,
contohnya air teh limau panas dan mi sup panas yang dibungkus dengan plastik
dikatakan menyebabkan bahan kimia plastik larut ke dalam air dan makanan.
Gelas yang digunakan di kebanyakan restoran juga turut menggunakan bahan
plastik. Ia juga tidak ketinggalan digunakan di sesetengah rumah terutama jika
penghuninya tidak ambil berat mengenai keterlarutan bahan plastik oleh air
panas dan larutan berasid.
BERSIFAT KARSINOGEN
Bagaimana dengan melamin yang pernah heboh digunakan sebagai bahan tambahan
dalam susu tepung keluaran kilang di China suatu ketika dahulu?
Melamin ialah sejenis polimer yang biasa digunakan boleh dikatakan oleh
sebahagian besar restoran di negara kita.
Tomyam dihidang dalam mangkuk melamin. Nasi menggunakan pinggan melamin. Begitu
juga mangkuk atau piring. Sesungguhnya melamin juga tergolong dalam kategori
xenoestrogen. Air panas dan larutan berasid akan melarutkannya.
Sesungguhnya pelbagai jenis plastik yang biasa digunakan untuk membungkus
makanan boleh larut dalam air akibat suhu air atau makanan yang panas.
Xenoestrogen daripada bahan plastik dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan
seperti ketidakseimbangan hormon, penyakit jantung, pertumbuhan otak terganggu,
pembentukan organ seksual terganggu/bertukar dan pelbagai jenis kanser.
Sesetengah plastik seperti HDPE [polyethylene ketumpatan tinggi], LDPE [polyethylene
ketumpatan rendah] dan polypropylene dikatakan lebih stabil berbanding plastik
lain.
Plastik tertentu dikatakan menyumbang risiko yang lebih tinggi berbanding
plastik lain contohnya PVC [polyvinyl chloride], polystyrene dan polycarbonate
dikenalpasti sebagai agen pengganggu hormon dan bersifat karsinogen.
Polstysrene dikaitkan juga dengan kerosakan saraf dan masalah reproduktif.
Pendedahan kepada xenoestrogen seperti pengambilan kacang soya secara
berlebihan dan menggunakan bekas plastik yang diisi makanan atau air panas
secara berpanjangan tetap mendedahkan diri seseorang kepada risiko untuk
mengalami beberapa masalah kesihatan seperti disebutkan. Sesungguhnya
xenoestrogen bertindak pada kedua-dua golongan lelaki dan wanita!
MANFAAT dan RISIKO KESIHATAN SOYA: MENGAPA KEPUTUSAN TELAH DIBUAT
"Soya sangat banyak dipasarkan sebagai makanan
sihat." kata Kaayla Daniel, Ph.D. pakar pemakanan dan pengarang buku
The Dark Side of Soya, ".. tetapi pada hakikatnya kita mempunyai
beratus-ratus kajian yang mengaitkan pengambilan soya dengan kekurangan
zat makanan, ADHD, sistem imun, masalah kesihatan pembiakan, gangguan
pencernaan, beberapa jenis kanser dan banyak lagi." Kata Daniel ia juga
penting untuk diambil perhatian bahawa soya yang diubahsuai secara
bukan genetik dan soya organik juga dikaitkan dengan keadaan kesihatan
tersebut.
Israel dan Jerman telah mengeluarkan amaran terhadap
pengambilan makanan soya untuk kanak-kanak dan bayi. New Zealand juga
memberi amaran bahawa formula soya untuk bayi hanya boleh digunakan
sebagai pilihan terakhir. Setakat ini ketiga-tiga negara tersebut
adalah satu-satunya yang mengambil tindakan tegas terhadap pengambilan
soya.
Namun begitu beberapa kajian menunjukkan bahawa
pengambilan soya secara sederhana, terutamanya tempe, miso dan sumber
soya lain yang paras isoflavon agak rendah boleh memberi manfaat
walaupun kebanyakan kajian pro-soya tersebut telah dibiayai oleh
kumpulan-kumpulan pelobi soya seperti Lembaga Soya.
Berikut adalah tinjaun ke atas beberapa keadaan yang soya boleh memberi kesan:
FUNGSI TIROID.
Hipotiroidisme sering dinamakan
risiko terbesar pengambilan soya: Kajian bersejarah di Universiti
Perubatan Aichi, Jepun mendapati hanya 30 gram kacang soya sehari selama
30 hari menyebabkan isu tiroid pada lelaki dan wanita dewasa yang
sihat. “Soya adalah salah satu daripada banyak faktor yang membuat
tiroid berisiko,” kata Daniel, “dan kita tahu daripada banyak kajian
bahawa hanya satu gelas susu soya setiap hari adalah mencukupi untuk
menyebabkan masalah tiroid.”
ALAHAN.
FDA melaporkan bahawa soya adalah salah
satu daripada lapan alergen di dalam bekalan makanan, yang menjadi punca
gatal, keradangan, gatal-gatal kulit, dan juga anafilaksis berbahaya.
Disebabkan kebimbangan dan peningkatan kadar alahan soya, FDA mula
mensyaratkan pengeluar makanan supaya mencetak "Mengandungi: Soya" pada
label sebarang makanan yang mengandungi mana-mana jenis soya. "Oleh
kerana soya terdapat dalam hampir kesemua makanan diproses, mereka yang
mempunyai alahan soya benar-benar perlu untuk menyediakan makanan dari
mula – satu rahmat dalam penyamaran untuk kesihatan secara keseluruhan."
kata Daniel.
- Risiko Reproduksi. Beberapa kajian, termasuk yang
dijalankan di Fakulti Perubatan Universiti Geneva baru-baru ini, telah
mengaitkan isoflavon di dalam soya dengan penurunan jumlah sperma dan
kesan sampingan seksual pada tikus. Kajian soya-dan-tikus adalah banyak
dan kontroversi kerana pengkritik mengatakan bahawa kajian tikus tidak
mempunyai aplikasi manusia secara langsung dan tikus yang dikaji diberi
dos soya yang lebih pekat daripada mana-mana manusia akan makan. “Memang
benar bahawa tikus dan manusia adalah berbeza, tetapi jika soya
menjejaskan haiwan, ia adalah jelas bahawa akan ada beberapa kesan ke
atas manusia juga,” jawab Daniel.
- Risiko Kanser. Kanser dan soya adalah salah satu
isu kesihatan yang paling panas pada hari ini. Beberapa kajian, termasuk
satu kajian yang memantau hampir 100,000 wanita California selama lapan
tahun telah mendapati bahawa pengambilan soya mengurangkan risiko
kanser ovari atau payudara. Kajian kedua yang memantau 64,000 wanita
Jepun selama 15 tahun mengaitkan pengambilan dadih kacang soya,
khususnya tauhu kepada penurunan kadar kematian akibat kanser ovari.
Sebaliknya pula pelbagai kajian telah mengaitkan pengambilan soya
dengan kanser payudara berulang bermakna jika seorang wanita sudah
mempunyai kanser payudara, ia berkemungkinan untuk kembali jika
makanannya banyak soya. Mark Messina MD yang merupakan penasihat
kepada Lembaga Kacang Soya Amerika Syarikat, berkata kajian telah
mengaitkan pengambilan soya dengan penurunan risiko kanser prostat,
bagaimanapun satu kajian di Sweden baru-baru ini membuat kesimpulan yang
sebaliknya.
- Kesihatan Jantung dan Pengurusan Berat Badan. Jika
ada satu perkara yang kedua-dua pihak yang bertentangan tentang soya
boleh bersetuju ia adalah produk soya merupakan sumber protein tanpa
lemak yang sangat baik. "Jika anda memilih soya dan bukannya daging yang
lebih tinggi lemak sebagai sumber protein anda, anda akan mempunyai
kurang kalori dan kurang lemak tepu, maka ia lebih kepada satu pilihan
untuk jantung yang sihat." kata Gross. "Jika anda melakukannya dengan
betul makan produk soya rendah kalori dan bukannya produk haiwan boleh
membantu anda mengurus berat badan." Kajian juga telah mendapati bahawa
pengambilan tetap soya dapat menurunkan kolesterol LDL tidak baik.
- Menopaus. Bagi sesetengah wanita, isoflavon soya
membantu gejala menopaus seperti "hot flashes". Bagi yang lain, soya
hanya memburukkan lagi gejala, kata Daniel. "Itulah sebabnya kita perlu
menghargai soya yang sebenarnya merupakan satu penawar yang hebat, yang
sesuai pada masa tertentu dan selalunya tidak sesuai." jelas beliau.
Katanya lagi, malangnya satu-satunya cara sebenar untuk mengetahui
bagaimana ia akan memberi kesan kepada anda adalah untuk mencubanya
kerana tidak ada ujian untuk menentukan kesan soya ke atas individu.
PATUTKAH ANDA MAKAN SOYA?!
SOYA seperti semua makanan mempunyai baik dan
buruknya. Jadi seperti semua makanan mesej yang hendak disampaikan
adalah makanlah dalam jumlah yang sederhana. Gross mengesyorkan makan
1-2 hidangan sehari maksimum, sebagai sebahagian daripada diet yang
seimbang yang termasuk banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin
penuh, rendah atau tanpa lemak tenusu dan lain-lain sumber protein
tanpa lemak. Memandangkan soya sering tersembunyi di dalam makanan
diproses di bawah nama samaran seperti "protein sayuran bertekstur" ia
adalah penting untuk membaca label pemakanan pada apa sahaja yang anda
beli untuk memastikan ia tidak menyembunyikan soya bersama-sama dengan
bahan lain.