Tuesday, September 22, 2015

RESEPI KEK BATIK 'SIMPLE'

Kek Batik sedia untuk dimasukkan ke dalam peti sejuk. Mohon abaikan 'model' itu! Huhuhu..

BAHAN-BAHAN:
  • 250 gram biskut marie Munchys
  • 200 gram Milo
  • 250 gram Buttercup
  • 3 sudu makan serbuk koko
  • 1 sudu Nescafe
  • ½ tin susu pekat manis Dairy Champ
  • ½ cawan susu segar Dutch Lady

CARA-CARA MENYEDIAKAN:
  • Cairkan Buttercup di dalam kuali atas api yang kecil.
  • Setelah cair masukkan susu pekat, susu segar dan Milo sedikit demi sedikit. Kacau sehingga sebati.
  • Kemudian masukkan serbuk koko dan Nescafe. Kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul.
  • Masukkan biskut marie yang telah dipatah2kan.
  • Gaul sehingga mendidih sedikit dan padamkan api.
  • Tuang ke dalam loyang dan mampatkan. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 2 jam.
  • Setelah keras dan sejuk bolehlah dipotong dan dimakan.

Sumber: Google..

Friday, September 11, 2015

RESEPI KEK OREN


BAHAN-BAHAN
225 g mentega atau marjerin
1 1/2 cawan gula halus
4 biji telur gred A -  diasingkan putih dan kuning
2 cawan tepung naik sendiri [self raising flour] diayak
2 biji oren - diparut kulitnya
4 sudu besar jus oren yang telah diperah

CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega atau merjerin dengan gula hingga kembang atau hingga gula hancur. Masukkan parutan kulit oren terus memukul.
2. Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga habis. Terus memukul hingga gebu.
3. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren tadi. Gaul hingga rata dan ketepikan.
4. Dalam bekas lain pukul putih telur hingga kembang dan pekat. Kaupkan putih telur ke dalam adunan kek sambil digaul sehala hingga sebati [jangan terlebih gaul].
5. Tuangkan adunan ke dalam tin kek yang telah disapu mentega dan dialas kertas pada dasar tin.
6. Bakar dalam oven yang terlebih dahulu dipanaskan pada suhu 175C selama 40 minit. Suhu bergantung pada oven masing-masing.
7. Sejukkan kek sebentar sebelum dikeluarkan dari acuan. Siap dan boleh dihidangkan.

RESEPI KEK MENTEGA KEJU


Bahan-Bahan:
170 gm mentega
125 gm cream cheese
250 gm gula castor
5 biji telur gred A – asingkan putih dan kuningnya
210 gm tepung serbaguna
1 1/2 camca teh baking powder – diayak bersama tepung serbaguna
2 sudu teh esen vanilla
1/8 sudu teh cream of tartar

Cara Membuat:
1. Pukul mentega dan cream cheese hingga kembang dan pucat warnanya.
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Teruskan memukul hingga sebati.
3. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji. Putar sebati.
4. Masukkan tepung. Perlahankan putaran. Masukkan esen vanilla.
5. Dalam bekas yang lain pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan cream of tartar.
6. Apabila sudah kental masukkan 1/3 adunan putih telur tersebut ke dalam adunan mentega + cheese + tepung.
7. Kaup balikkan. Ulangi hingga habis.
8. Ratakan adunan ke dalam loyang beralas kertas dan disapu sedikit majerin.
9. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 1 jam atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing.
10. Sejukkan dan keluarkan dari loyang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...